Моніторинг розподілу ліків: ГО розпочали збір інформації щодо поставок ліків

Протягом останніх двох з половиною років міжнародні закупівлі ліків дозволили зекономити сотні мільйонів гривень, які були використані для придбання додаткової кількості медикаментів та забезпечення лікування більшої кількості пацієнтів. Але як, після закупівлі, ліки розподіляються зі складу поміж різними регіонами? До яких громадських лікарень вони доходять і чи ефективно визначається потреба в ліках?

 Міністерство охорони здоров’я України використовує інформацію, надану обласними органами влади, для визначення обсягів замовлення ліків та їх розподілу на рівень регіону (області). Вже на регіональному рівні відбувається ще один етап розподілу – безпосередньо у лікарні, де пацієнт має отримати препарати за рецептом лікаря. Для забезпечення українців ліками необхідна побудова прозорої і ефективної системи планування, закупівлі і розподілу лікарських засобів, в якій можна буде прослідкувати шлях окремої таблетки від її придбання безпосередньо до пацієнта. Наразі Міністерство охорони здоров’я разом із національними та міжнародними партнерами, зокрема ПРООН, працює над побудовою такої системи.

В той же час, для підвищення прозорості розподілу ліків вже сьогодні, ПРООН ініціювала громадський моніторинг доставки, наявності та використання лікарських засобів на місцевому рівні. Основною метою такого моніторингу є отримання даних щодо строків та обсягів поставки закуплених ПРООН за кошти державного бюджету лікарських засобів до складів і лікарень у регіонах та збір інформації про доступність таких ліків для пацієнтів.

Громадський моніторинг вже розпочався та триватиме до кінця 2017 року. Збір інформації проводиться чотирма організаціями у таких областях:

  • Харківська область - Благодійна організація «Мережа 100 відсотків життя»;
  • Львівська область - Громадська організація «Іскра Надії»;
  • Полтавська область - Благодійний Фонд Пацієнтів «Крапля крові»;
  • Черкаська область - БО «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”.

Інформацію буде зібрано у розрізі двох напрямів забезпечення лікарськими засобами – онкологія у дорослих пацієнтів та хронічний вірусний гепатит у дітей.

Ця інформація дозволить оцінити рівень доступності безпосередньо у лікарнях країни тих ліків, що були закуплені за кошти державного бюджету, та оцінити чи своєчасно ці ліки поставляються у регіони. Результати моніторингу будуть використані для підвищення ефективності процесу розподілу ліків.

 

За матеріалами сайту ПРООН в Україні http://www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/presscenter/articles/2017/11/14/tracing-medicine-distribution-ngos-start-collecting-information-on-medicine-delivery-.html

 

0060 1

Фото: Андрій Крєпкіх / ПРООН в Україні

Обговорення на форумі

Top